phone

+381 (0)64

access_time

Ponedeljak – Subota 8:30 – 20:30

Видин

Област Видин се намира в северозападната част на България и обхваща площ от 3022 кв. км, което представлява 2.7% от територията на Република България. Географското положение на областта векове наред е благоприятствало развитието й като транспортен, търговски, културен и политически център.

Област Видин е входно - изходната врата на Република България за Европа и света, а северната ни граница - река Дунав, обуславя възможността за преки връзки с всички страни от Дунавския басейн. 

Територията на областта включва 11 общини и към месец декември 2018г. населението възлиза на 84 865 жители.

Област Видин е с изключително богата история. Видин е изграждал своята структура и облик в течение на столетия. Античният римски, средновековният български, турският, следосвобожденският и новият Видин са се напластили един върху друг. Сложно са преплели своите характерни белези, взаимно са се отрекли или са продължили връзката си във времето. В първото хилядолетие пр. н. е. тук живеят тракийските племена Мизи и Трибали, покорени и включени в пределите на Римската империя през I-ви век от н.е. Многобройни паметници, архитектурни фрагменти, скулптурни фигури, произведения на бронзолеярството и грънчарството свидетелстват и днес за възхода на античните Рациария (с. Арчар) и Бонония (гр. Видин) в епохата на Римското владичество.

Крепостта „Баба Вида” е едно от най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и символът на град Видин. Основите на средновековния замък са положени в края на Х век върху останки от крепостните стени на античната Бонония. Основният му градеж се отнася към епохата на Второто българско царство (края на XII-XIV в.).  От 1958 г. замъкът е отворен за посещения, като в него е устроен и музей. В крепостта се намира и летен театър (350места). Замъкът е естествен декор за заснемане на филми (в замъка и района около него са заснети над 50 български и чужди филми) и театрални представления, както и за други културни прояви.

Крепостта "Баба Види" е паметник на културата с национално значение и е сред 100-те национални туристически обекти на Република Бъ

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %