phone

+381 (0)64

access_time

Ponedeljak – Subota 8:30 – 20:30

О Мерошини

Општина Мерошина

Општи подаци о општини

 

Административни и географски положај

Општина Мерошина се налази у југоисточном делу Србије,  у оквиру Нишавског округа. Основана  је 1957. године. Општина Мерошина се на северу граничи са Општином Алексинац, градским општинама Града Ниша Палилулом и  Црвеним Крстом на истоку, Дољевцем и Житорађом на југу и општином Прокупље на западу.

Општина Мерошина заузима површину од 193 км2 на којој у 27 насеља живи око 14.000 становника. По површини долази у ред најмањих општина у Србији, што са бројем становника и густином насељости није случај. Са просечом густином од око 70 становника/км2 сврстава се у ред средње насељих подручја и општина.

 

Опште карактеристике:

Средњим делом територије пролази магистрални пут Ниш-Прокупље, који представља везу општине са ауто путем Београд-Ниш и повезује југоисточну и источну Србију са покрајином Косово и Метохија. Саобраћајно је добро повезана са суседним општинама. Мерошина, која се налази на магистралном путу Ниш - Прокупље, подједнако је удаљена (17 км) од оба центра.

Рељеф општине Мерошина је карактеристичан брежуљкасто-брдовитим и ниско-планинским теренима. Највећи део територије је са просечном надморском висином од око 300 метара. Површина општине је 193 км²; обрадиво земљиште чини 77% укупне површине.

Умерено континентална клима са благим одликама средоземне, због близине моравско-вардарске долине, као и велико богатство подземних и текућих вода, условило је плодно земљиште као главни природни ресурс Општине.

Становништво општине претежно се бави пољопривредном производњом, у оквиру које преовладава производња воћа: чувена Облачинска вишња -“Облачинка” засађена на преко  2.000ha; шљива сорте “Стенлеј”; јагода, малина и купина; производња поврћа под пластеницима: парадајза, паприка, краставца, купуса итд.

Локална индустрија: приватна предузећа „Меркоп“ и „Милса“, чија је основна делатност производња и прерада пољопривредних производа; „Бифтек“ чија је основна делатност прерада меса и производња месних прерађевина; „Југотерм“ – фабрика радијатора; „Ергомејд“-производња канцеларијског и школског намештаја; „Дени-комерц“ – прерада и дистрибуција ПЕТ амбалаже; „Goex“ – производња боја и лакова; „Ексол“ – производња уља и мазива...

Општина има једну матичну осмогодишњу школу чије је седиште у Мерошини, са још пет истурених осмогодишњих школа, као и четворогодишње школе у 12 насеља.

Систем предшколских установа је добро организован и равномерно територијално распоређен са условима који гарантују добру услугу у складу са планираним циљевима.

Као административни центар и седиште Општине, у насељу Мерошина са око 900 становника, поред Народне библиотеке  постоје и следеће установе: Центар за социјални рад, Јавно комунално предузеће, Предшколска установа, Дом здравља, Пошта, Полицијска станица, Ветеринарска станица, погон Електродистрибуције, које пружају услуге у области јавног живота локалном становништву.

 

  1. Природне атракције – излетишта и разноврсна туристичка понуда:

 

-Облачинско језеро, поред истоименог насеља на 17. км. од Ниша, површине 23 ха, богато рибом, углавном шараном и тостолобиком. Постоји могућност бављења спортовима на води,  скијање и једрење, као и спортски риболов итд.  Постоји Регулациони план уређења са основном понудом за развој транзитног и пансионског туризма, поред спортског и конгресног. Травнати терен за велики фудбал, терен са вештачком травом, асфалтни терени за мале спортове и 4 тениска терена су такође у понуди овог комплекса.

У циљу промоције и коришћења потенцијала овог излетишта формирана је Угоститељско-туристичка организација, са циљем да ово буде место добре хране, здраве природе и многих културно-спортских и забавних садржаја током читаве године.

Овде се одржава традиционална манифестација „Дани вишње“ у другој половини јуна месеца. Дводневна манифестација регионалног значаја у циљу промоције вишње„Облачинка“, јединственог производа и регистрованог порекла. Истовремено је то промоција и укупних пољопривредних потенцијала, као и културно-забавних догађања и афирмацијепојединаца и удружења у области забаве. Крај манифестације обележавамо вечерњим концертом са учешћем популарних певачаиансамбла забавне и народне музике.

 

-Крајковачко језеро, је северно од истоименог насеља и села Падина, у подножју Малог Јастрепца. Вештачка акомулација намењена водоснабдевању подручја општине Мерошина здравом пијаћом водом, али све више привлачи туристе својим крајоликом и осталим вредностима.

Близина шуме, разноврсност биљног и животињског света, могућност за ловни и риболовни туризам у незагађеној природи, изразита „ружа ветрова“, погодна за једриличарски спорт и традиционална љубазност људи, чине туристичке потенцијале ових дестинација изражене и кроз могућност развоја сеоског туризма, који постаје све популарнији.

 

Туристичке атракције:

  1. Археолошко налазиште „Кулина“ код села Градиште, на коме су видљиви трагови античке епохе, где је 1958. године пронађен део бронзане статуе византијске царице Теодоре, Јустинијанове жене. Бронзана глава потиче из 6. века.  Археолошки институт из Београда је ископавањима на Кулини 1969. и 1970. године установио да је на овом локалитету постојало византијско утврђење димензија 120 х 75 метара са пратећим објектима из тог времена, грађеним искључиво од опеке.

Због изузетног значаја, локалитет Кулина је решењем Завода за заштиту споменика културе у Нишу проглашен спомеником културе 1969. године.

Од августа 2020. године у просторијама Народне библиотеке у Мерошини, моћиће да се види 3D реконструкција локалитета Кулина. Путем виртуелне стварности посетиоци ће се упознати са изгледом и размерама овог локалитета и свим његовим знаменитостима.

  1. Споменик партизанима погинулим на Малом Јастрепцу и локалитет „Таткова земуница“, обележје je од камених статуа већих размера које симболизују страдање бораца Топличког одреда на Малом Јастрепцу, пре свих Никодија Стојановића – Татка и његових сабораца, који су августа 1942. године извршили самоубиства у земуници, претходно уништивши поверљив материјал који би могао користити непријатељу, а себе самоубиством  спасили мучења које им је било намењено.

         О овом херојском чину испевана је народна песма „Коде Татко“ .

 

  1. Манастири и цркве (храмови) настали на темељима из периода Средњег века, обнављани и рестаурирани крајем 19. и у 20. веку:

-Манастир Св. Јована на Малом Јастрепцу,  1,5 км. северно од Сибовца, засеока села Крајковац, једини сачуван манастир из Средњег  века, на чијим је ископинама у ХIХ веку подигнута нова црквица. Он је био духовни центар и средњовековно жариште просвете и културе за читав горњи Добрич.

Сећање на манастир живи у све већем броју верника који га посећују, надахнути предањима о улози средњовековне цркве у очувању идентитета људи са овог простора.

У још десетнасеља постоје добро очувани верски објекти који врше своје функције и места су окупљања приликом обележавања одређених верских празника у тим срединама.

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %