phone

+381 (0)64

access_time

Ponedeljak – Subota 8:30 – 20:30

news

Народна библиотека Мерошина креирала 3Д водич за локалитет Кулина

Autor:

Представници Народне библиотеке Мерошина приказали су виртуелни водич, односно 3Д приказ локалитета Кулина, који се налази надомак општине Мерошина у близини Ниша. 

“Главна идеја пројекта “Виртуелна реалност и едукација у развоју туризма” је реконструкција овог локалитета који је потпуно уништен”, рекао је на прес конференцији директор Народне библиотеке Мерошина Милош Милошевић.

“Одлучили смо да урадимо 3Д реконструкцију овог локалитета из 6. века који се налази надомак Мерошине у селу Градиште. 1958. године је откривена приликом обраде пољопривредног земљишта локалних мештана где су пронашли главу царице Теодоре и 1969. године су кренули археолошки радови на овом локалитету”, рекао је Милошевић. 

Милошевић је додао да је управо лик царице Теодоре уткан у грб општине Мерошина јер представља симбол ове општине. 

Идеју и цео пројекат одрадио је професор др Дејан Крстић, члан пројектног тима и редовни професор на Факултету заштите на раду у Нишу и додао да је циљ пројекта да се активира цео локалитет “Кулина”. 

“Хтели смо да направимо виртуелно кретање кроз објекат онакав какав је и био у том добу. За то смо морали да питамо историчаре и археологе. Креирали смо два курса - имали смо 25 учесника који су обрађивали фотографију и видео материјале. Као резултате смо добили снимке, фотографије и уџбеник за људе који нису били на курсу”, каже Крстић. 

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %